Ny vigtig europæisk standard for siddemøbler til børn

EN 17191, Siddemøbler til børn, er netop blevet vedtaget. Den er udarbejdet under et mandat fra EU kommissionen under Direktiv om generel produktsikkerhed.

Standarden gælder både alle siddemøbler til børn som kan sidde oprejst alene, uanset om siddemøblerne anvendes privat eller fx i børneinstitutioner. Standarden er baseret på en øvre aldersgrænse på ca. 15 år. I Danmark er man juridisk set er et barn, indtil man fylder 15 år. 

Standarden omfatter derfor en lang række siddemøbler og ikke kun de meget små stole til små børn. Standarden omfatter krav til 3 kategorier:

1. Dem med sædehøjde ≤ 270 mm

2. Dem med sædehøjde mellem 270 mm og 360 mm.

3. Den med sædehøjde > 360 mm.

De eneste undtagelser fremgår af standardens scope og omfatter først og fremmest:

1.    Siddemøbler i uddannelsesinstitutioner, som er omfattet af EN 1729-2 – denne er i øjeblikket

       under revision, så den omfatter de samme krav som EN 17191.

2.    Høje barnestole, som er omfattet af EN 14988.

3.    Visse børneomsorgsprodukter, fx Skråstole (EN 12790) og hjælpemidler til børn.

EN 17191 har gennemgået den nye procedure for harmoniserede standarder, dvs. at den er blevet gennemgået af en HAS konsulent (Health and Safety Consultant) som har til opgave at sikre, at alle krav i Direktivet er opfyldt.

Standarden vil blive offentliggjort i EU’s Official Journal. Det medfører, at produkter, som opfylder standardens krav, formodes at opfylde kravene i Direktivet om Generel Produktsikkerhed (den såkaldte formodningsregel).

Standarden forventes at blive tilgængelig i begyndelsen af august 2021. Medlemmer af Dansk Standards møbeludvalg, S 256, har løbende haft adgang til de forslag, der har været til afstemninger inkl. den tekst, der blev udsendt ti den endelige afstemning.

Prøvning og dokumentation

Teknologisk Institut har allerede i nogen tid foretaget prøvninger i henhold til det forslag, der nu er vedtaget. Lars Hansen, som er leder af møbelprøvningslaboratoriet, har bekræftet, at de er klar til foretage prøvninger.

Medlemmer af Furn-tech får rabat på prøvninger på Teknologisk Institut og hos CATAS, Italien.

Kjeld Bülow, Formand for Dansk Standards møbeludvalg, S 256